TITERBEPALINGEN BIJ DE HOND EN KAT

Regelmatig organiseert Via Natura in samenwerking met dierenarts Saskia Kruithof titersessies. Bij zo'n sessie verzamelen we 2 x 8 dieren bij elkaar, zodat iedereen voor de groepsprijs (45,00 euro per dier) een titerbepaling kan laten verrichten. We organiseren dit ongeveer eens per maand. Voor een titersessie kan een afspraak gemaakt worden voor zowel hond als kat. De titerbepaling geeft aan of er nog voldoende antistoffen zijn voor de ziektes waartegen gevaccineerd wordt bij hond en kat. Voor de hond gaat dit om de entingen tegen Distemper (hondenziekte), Hepatitis (leverziekte) en Parvo. Voor de kat gaat dit om de entingen tegen kattenziekte en niesziekte. Helaas is het voor de ziekte van Weil, Kennelhoest en Rabiës nog niet mogelijk om een titerbepaling te doen. 

Alléén maar goede redenen om te titeren:
- Je denkt dat je hond gevaccineerd moet worden (jaarlijkse enting, oproep van je dierenarts, een nieuwe hond, etc). Mogelijk is je hond goed beschermd en is die vaccinatie echt niet nodig. De titeruitslag zal duidelijk maken of een inenting wel of niet nodig is. 
- Je denkt dat vaccinatie niet nodig is, want je hond is een (korte) tijd geleden nog gevaccineerd. Maar is deze inenting wel aangeslagen? De titeruitslag kan uitsluitsel geven: zo weet je zeker of ook jouw dier écht beschermd rondloopt.

Een titerbepaling is altijd aan te raden om vervolgens te beslissen of een vaccinatie nodig is. De dierenarts tekent in het entingsboekje af voor maximaal drie jaar. Na de door de dierenarts bepaalde termijn is het belangrijk om weer te titeren. Zo kun je bekijken hoe het er voor staat met de antistoffen in het bloed van je hond of kat. 

Wel of niet vaccineren?
Het is inmiddels goed onderbouwd dat er geen noodzaak meer is voor een jaarlijkse vaccinatie met een grote cocktail tegen ziektes als parvo-, distemper en adenovirus. Ook is er bekend dat 'baat het niet, dan schaadt het niet', niet opgaat voor vaccineren. Voordat jouw hond of kat gevaccineerd wordt kan er middels een titerbepaling dus bepaald worden of er er wel écht een vaccinatie nodig is. Als er nog voldoende hoeveelheden antilichamen aanwezig zijn in het bloed, voorkom je met de titerbepaling dus dat er onnodig gevaccineerd wordt. De betrouwbaarheid van de testen is zeer hoog.

Hoe verloopt de titerbepaling?
Op de dag van de titersessie zal er getiterd gaan worden in groepjes van 8 honden of katten. In elke ronde worden de honden of katten één voor één gezien door de dierenarts en er zal een kleine hoeveelheid bloed (uit de voorpoot) van het dier worden afgenomen.
Als er bij de 8 dieren bloed is afgenomen zal de daadwerkelijke test gedaan worden, deze neemt ongeveer 45-60 minuten in beslag.
In totaliteit ben je dus tussen de 60-80 minuten aan het wachten tussen het afnemen van het bloed en de uitslag. Zodra de uitslag bekend is zal de dierenarts samen met jou de uitslag bespreken.

Het nieuwe titeren
Eerder is het gebruikelijk geweest voor dierenartsen om voor maximaal een jaar af te tekenen in het paspoort van het dier. Nu zijn daar nieuwe inzichten over: dierenartsen tekenen tegenwoordig voor drie jaar af als de titeruitslag dat toelaat. Dierenarts Saskia Kruithof maakt gebruik van dit 'nieuwe titeren' en tekent ook af voor maximaal drie jaar, mits de uitslag dit toelaat. Daarbij staat Saskia op de lijst van de facebookgroep 'Titeren met Vaccicheck'. Op de lijst staan dierenartsen die bewezen hebben dat ze correct omgaan met deze versie van Vaccicheck. Mensen kunnen via de lijst dus uitkomen bij een dierenarts die betrouwbaar omgaat met Vaccicheck (titeren), zodat je verzekerd bent van een juiste procedure.

Meer informatie over de Vaccicheck? Klik dan hier.
Wil je meer informatie over titeren, het nieuwe titeren of over onze titersessies? Stuur dan een mail naar: info@via-natura.nl of bel ons: 055 - 843 0743. 

Binnenkort zijn hier de nieuwste producten te vinden. 

Nieuwsbrief

Gratis onze nieuwsbrief ontvangen? Meld je dan aan: Aanmelden

Navigatie