VUURWERKANGST

Last minute tips? Scrol naar beneden.

Waar de decembermaand voor ons mensen een feestmaand is, is dit voor veel honden de meest ellendige maand van het jaar. Er wordt vuurwerk afgestoken. En hoewel het afsteken van vuurwerk officieel slechts één dag is toegestaan, klinken de eerste knallen vaak al vroeg in december. Een sporadische knal op straat hoeft voor een evenwichtige hond geen probleem te zijn. Deze honden zullen even schrikken, net zoals wij, maar herstellen zich snel. Veel honden zijn echter door eerdere ervaringen zó bang geworden, dat ze vanaf het klinken van de eerste knal de hele maand december angstig en onrustig zijn. Ze willen niet graag meer naar buiten, vertonen vluchtgedrag en staan continu onder spanning; onbereikbaar voor beloning of correctie. Veel bazen nemen zich eind december heilig voor om volgend jaar toch écht te proberen iets aan deze angst te doen, maar herinneren zich dit goede voornemen pas weer bij het klinken van de eerste knal. En dan is het voor sommige honden al te laat. Vuurwerkangst is wel degelijk aan te pakken, mits hier tijdig mee wordt begonnen. Hieronder lees je wat je kunt doen!

Hoe ontstaat vuurwerkangst? 
Sommige honden zijn van nature gevoeliger voor geluidsprikkels dan anderen. Waar de ene hond geen moment opkijkt van een omvallende prullenbak of harde geluiden op straat, herstelt de ander zich beduidend minder snel na schrik. Dit is moeilijk te beïnvloeden. Een goede socialisatie waarbij ook kennis wordt gemaakt met verschillende soorten geluid vormt de basis voor een stabiel, ‘knalproof’ karakter, maar hoeft niet in alle gevallen tot een vuurwerkvaste hond te leiden. Het lastige van vuurwerkangst is dat het moeilijk is om een hond er op te trainen. Elf maanden van het jaar is er geen knal te horen, dus een pup die in januari geboren wordt zal pas na bijna een jaar geconfronteerd worden met knallen.
Ook goed gesocialiseerde honden kunnen vuurwerkangst ontwikkelen. Dit gebeurt vaak na een traumatische ervaring. Een verdwaalde gillende keukenmeid die tijdens het wandelen plots rakelings voorbij vliegt of kinderen die ‘voor de grap’ met rotjes gooien: honden kunnen hier zo van schrikken dat ze deze angst doortrekken naar iedere volgende knal. Dit gedrag is er veelal wel weer uit te trainen, maar dit kost tijd.
Angstig gedrag kan ook versterkt worden door de reactie van de eigenaar. Niet alleen honden zijn bang voor vuurwerk, veel bazen schrikken even hard van onverwachte knallen; de schrijfster van dit stukje incluis. Toch is het als baas van groot belang om je eigen angst niet over te brengen op je hond. Probeer buiten zo rustig en normaal mogelijk te reageren op geknal, of loop bij het zien van ‘rot(jes)jongens’ in een rustig tempo de andere kant op. Ga in huis gewoon rustig door met hetgeen waar je mee bezig was en doe vooral alsof er niet veel bijzonders aan de hand is.

De reactie van de baas
Over het al dan niet steun bieden van een angstige hond bestaan verschillende opvattingen. Maar uit onderzoek is gebleken: STEUN JE DIER! 
Terwijl we ondertussen weten dat een dier met hevige stress niet in staat is om te leren: hij kan dus ook niet leren extra bang te zijn. Geef je een gestrest dier echter steun en aandacht, dan dalen de stresshormonen en hartslag terwijl het ‘gelukshormoon’ oxytocine juist toeneemt. Zijn welzijn wordt hiermee dus verhoogd.
Troosten mag dus niet alleen, troosten MOET! Meer lees je hierover op www.facebook.com/martingausacademie

Wat is er aan vuurwerkangst te doen? 
Zoals gezegd is het lastig om gericht op vuurwerkangst te trainen omdat het zo sporadisch voorkomt in het dagelijks leven. Er zijn cursussen die u als baas leren hoe u het beste kunt reageren op een angstige hond. Omdat angstige honden elkaar in hun gedrag kunnen versterken, zijn dit vaak cursussen waaraan je hondloos deelneemt. Er zijn ook cursussen die je hond van pup af aan leren om te gaan met harde, onverwachte geluiden zoals rammelende containers, sissende vrachtwagens, getoeter of knetterende brommers.

Er bestaan ook CD’s met geluiden van vuurwerk en onweer. Met deze cd’s kunt je je hond langzaam laten wennen aan deze geluiden (laag volume). Is je hond hier eenmaal aan gewend, dan kun je het volume langzaam opbouwen. Bij deze cd’s zit een uitgebreide handleiding over hoe je dit het beste kunt aanpakken. CD’s kunnen nooit helemaal de werkelijkheid nabootsen (denk aan het luchtdrukverschil bij onweer of het echoën van knallen door de buurt), toch kunnen hiermee wel goede resultaten worden behaald.

Ondersteuning met medicatie 
Er bestaan verschillende middelen die worden voorgeschreven bij vuurwerkangst. Sommigen hiervan worden vrij verkocht, anderen zijn alleen op het voorschrift van een dierenarts verkrijgbaar. Niet alle middelen zijn even onschuldig en prettig voor de hond zelf. Een aantal middelen versuffen een dier, maar maken hem niet minder gevoelig voor geluid. Hij is dan net zo bang, maar zal dit minder uiten doordat hij versuft is; ‘schijnrust’ dus. Bepaalde antidepressiva hebben een nadelig effect op de lever of de nieren of versuffen een dier zo dat hij niet echt normaal kan functioneren. Bovendien is van veel middelen van tevoren moeilijk in te schatten hoe een dier erop zal reageren; dieren moeten heel goed in de gaten worden gehouden. Dit soort middelen wordt alleen aangeraden ‘bij hevig lijden’. Dit mag op oudejaarsavond zelf misschien een uitkomst lijken, het is niet aan te raden om dit de hele decembermaand in te zetten. Dan kun je beter proberen je dier met veilige, natuurlijke middelen te ondersteunen.

Natuurlijke producten bij vuurwerkangst 
Diepgewortelde vuurwerkangst is met geen pil of poeder weg te nemen, die illusie moet ook niet worden gekoesterd. Wél kunnen angstige dieren met natuurlijke rustgevende middelen en/of het thundershirt ondersteund worden en ook kunnen deze middelen worden ingezet ter ondersteuning bij de training om over de angst heen te komen. Via Natura heeft in samenwerking met NML health, Frama en Thundershirt een stappenplan ontwikkeld dat bestaat uit een combinatie verschillende producten. Ze versterken elkaars werking. Voor het beste resultaat is het aan te raden om nog vóór de eerste knallen klinken te beginnen en dit te combineren met gedragsbegeleiding.

1 - Begin voordat de eerste rotjes knallen (rond 1 december) met PUUR Rust of Phytonics Strezz

2 - Start vanaf 15 december met PUUR Nervositeit of Frama Valeriaan Complex

3 - Gebruik op de dag zelf (31/12) of bij acute stress tijdens het uitlaten Bach Rescue Pets.

4 - Honden en katten die zich onveilig voelen kunnen veel baat hebben bij het Thundershirt.


Via Natura heeft 5 "Vuurwerk(angst) pakketten" gemaakt.

Je mag met dit stappenplan niet verwachten dat je doodsbange hond ineens kwispelend over straat gaat. De meeste honden met vuurwerkangst zullen vuurwerk nooit leuk gaan vinden en de resultaten die je mag verwachten zijn deels afhankelijk van de mate van angst van je hond. Voor sommige honden is dit stappenplan net dat duwtje in de rug om toch weer enigszins relaxed over straat te kunnen, voor andere honden haalt het de scherpe kantjes er vanaf zodat ze in ieder geval hun behoefte weer buiten willen doen.

Last minute vuurwerkangst tips:

werkt snel en is zeer effectief. Je dier is minder angstig, maar wordt niet suf. Verwacht bij een zeer ernstig dier echter geen wonderen. Uit ervaring weten wij dat dit een goed middel is voor wie er op het laatste moment nog iets wil / moet doen.

-Matatabi kauwstokjes voor de kat kunnen een rustgevende werking bieden en de kat net dat beetje ontspanning geven die ze nodig kan hebben.

-Zorg dat je Bach Rescue bij de hand hebt. Is er dan een moment van grote schrik kan je dit gelijk toedienen, de effecten van het schrikmoment zullen door de Bach Rescue minder heftig zijn. Ook kun je bij een al angstig dier de Bach Rescue in de waterbak doen.

-Ga de ochtend van 31 december een lekkere, lange wandeling maken zodat je hond zijn energie kwijt is en de rest van de dag genoegen neemt met even een plas doen. Laat hem altijd aangelijnd uit en check of het tuig dan wel halsband niet af kan en lijn hem eventueel dubbel aan.
Is je hond erg bang en wil hij helemaal niet wandelen, neem dan genoegen met een plas en poep doen en ga weer veilig naar huis. Overvraag je hond niet. Even een week ‘niets’ doen is niet kwalijk.

-Geef de hond rond kwart voor twaalf een lekkere kauwkluif of ga een spelletje samen doen om zo gezamenlijk rustig het nieuwe jaar in gaan. Door te kauwen op een kluif of bijv. een gevulde Kong komen er stofjes vrij die de hond laten ontspannen.
Kom je op zaterdag 29-12-18 of maandag 31-12-18 tussen 8.30 en 16.00 uur naar Via Natura. Dan vullen wij gratis je Kong of Toppl met houdbare vleesworst van Natural Fresh Meat!

Prins Petfoods heeft leuke tips geschreven over doe-het-zelf speeltjes maken voor je hond: https://www.prinspetfoods.nl/advies-en-info/brokjesjacht
Voor dit soort spelletjes geldt ook. Ken je hond, laat hem niet overprikkeld raken.

-Kom op vrijdag 28 december tussen 14.00 en 16.00 uur naar Via Natura voor een gratis consult en advies bij vuurwerkangst door Ingrid Mus-Huijsman van www.GoedBeterBeest.nl . Zij heeft veel ervaring met angstige dieren en kan je makkelijk handvaten geven om zelf je dier te helpen. Wil jij bij Ingrid op consult komen? Maak dan een afspraak via 055-8430743.

-Laat je kat de laatste dagen voor oud en nieuw niet meer naar buiten. Doe het kattenluik op slot en zorg dat de kattenbak schoon en bereikbaar is.
Zorg dat het kattenluik op de stand staat dat de kat wel van buiten naar binnen kan, voor katten die mogelijk via een deur snel naar buiten schieten en zo toch weer naar binnen kunnen.
Is je kat heel erg in paniek en vliegt deze door het huis, zou je de kat gedurende die periode in haar reismand kunnen doen en bij haar blijven. Zo voorkom je ongelukken.

-Zorg er verder voor dat je op Oudejaarsavond de ramen en deuren goed dicht houdt en doe de gordijnen dicht. Het helpt de meeste honden niet om te zien waar het geknal door veroorzaakt wordt, die vinden dit alleen maar extra eng. Je kunt een cd’tje aanzetten om het geluid enigszins te verdoezelen. Laat je hond in ieder geval niet alleen. Zorg ook dat hij niet de deur uit kan glippen als deze rond de jaarwisseling even open staat.

-Misschien wel de allerbelangrijkste tip: #steunjedier. Jarenlang is er geroepen dat je je hond of kat niet mag troosten als hij schrikt of bang is. En die gedachte ‘niet aaien, want anders aai je de angst erin’ leeft helaas onder sommige eigenaren nog steeds. Daardoor laten zij - onwetend en goedbedoelend - hun bange dier in zijn sop gaarkoken als hij verstijfd wegkruipt.

Terwijl we ondertussen weten dat een dier met hevige stress niet in staat is om te leren: hij kan dus ook niet leren extra bang te zijn. Geef je een gestrest dier echter steun en aandacht, dan dalen de stresshormonen en hartslag terwijl het ‘gelukshormoon’ oxytocine juist toeneemt. Zijn welzijn wordt hiermee dus verhoogd.
Troosten mag dus niet alleen, troosten MOET! Meer lees je hierover op www.facebook.com/martingausacademie

Producten per pagina 

Het product is met succes toegevoegd aan je winkelmandje

  • Om verder te winkelen klik op de knop “Verder winkelen”.
  • Om naar het winkelmandje te gaan, klik "Naar het winkelmandje"
0 items in winkelmandje - € 0,00
Producten per pagina 

Nieuwsbrief

Gratis onze nieuwsbrief ontvangen? Meld je dan aan: Aanmelden

Navigatie